Kassörsutbildning för förtroendevalda

tisdag, 27 augusti

Utbildning: Kassörsutbildning för förtroendevalda 
Föreningslivet har stor betydelse i Sverige både för samhälle och medborgare. Föreningsengagemanget är viktigt inte minst i de föreningar som håller allmänna samlingslokaler till stor betydelse för lokalsamhället och övrigt föreningsliv.

Denna anpassade utbildning riktar sig till dig som är kassör eller ordförande i en ideell förening inom Bygdegårdarnas Riksförbund.  Utbildningen, som är riktad för ideella föreningar, omfattar fyra moment.

Lärandemål
Grundläggande kunskaper inom föreningsfrågor och föreningsjuridik som inbegriper stadgefrågor och formaliafrågor rörande exempelvis delegation av firmateckningsrätter, ansvarsområden med mera.

Grundläggande kunskaper inom fastighetsjuridik och fastighetsekonomi. Du ska bland annat ha fått en ökad förståelse för fastighetsekonomi och ekonomiska beräkningar för att säkerställa det långsiktiga fastighetsunderhållet.

Grundläggande kunskap om redovisning och skattefrågor för föreningar. Momentet ger en ökad förståelse för hur föreningen kan öka sina intäkter genom adekvat prissättning.

Kunskap kring försäkringar som kan vara aktuella för föreningen.

Upplägg
Första träffen är fysisk, resterande sker som digitala distansmöten. Det innebär fem digitala träffar á 2 timmar. Moment två och tre består av två digitala mötestillfällen. Varje möte inleds med en föreläsning på temat. Inför varje möte kommer deltagarna att få material för genomläsning eller reflekterande frågor som deltagarna ska ha förberett innan mötet.

Tidsperiod
Fysisk träff fredag 18 oktober moment I klockan 10.30 – 16.30
Digital träff torsdag 7 november moment II klockan 18.30 – 20.00
Digital träff torsdag 14 november moment II klockan 18.30 – 20.00
Digital träff torsdag 21 november moment III klockan 18.30 – 20.00
Digital träff torsdag 28 november moment III klockan 18.30 – 20.00
Digital träff torsdag 5 december moment IV klockan 18.30 – 20.00

Utbildningsbevis
Den som genomgått utbildningen med mer än 80 procents närvaro vid utbildningstillfällena och lämnat in reflekterande uppgifter får ett utbildningsdiplom via Alma folkhögskola.

Lärare
Alma folkhögskola ansvarar för utbildningen som sker i nära samarbete med Bygdegårdarnas Riksförbund. I moment två och tre kommer 4-klövern ekonomi och juridik AB att medverka. Jurist Mikael Fligman har sin grund inom LRF-rörelsen och god förståelse om bygdegårdarnas förutsättningar. Berörd kanslipersonal från förbundskansliet vid Bygdegårdarnas Riksförbund kommer att delta i vissa av de olika momenten. Mona Sonelius och Paraskevi Karazissi vid Alma folkhögskola koordinerar utbildningen i fråga och är samtalsledare vid de digitala utbildningsträffarna.

Antalet platser
Begränsat antal platser för en bra gruppdynamik och maximalt lärande. Utbildningen kommer att starta när minst 20 deltagare har anmält sig. Antalet är begränsat till 32 per grupp. Urval kommer att ske efter inkomna ansökningar. Rekrytering sker löpande, och platserna tilldelas i den ordning vi mottar ansökningarna.

Avgift 
Utbildningen kostar 800 kronor per deltagare som är förtroendevald, eller blivande förtroendevald i medlemsförening, hos Bygdegårdarnas Riksförbund. För eventuella övriga deltagare är kostnaden 1 800 kronor. Resa bokas och bekostas av deltagarna, hör med din förening om denna kostnad. Avgiften faktureras föreningen eller deltagaren, det fyller du i i anmälan.

Ansökan 
Ansökan sker hos Alma folkhögskola senast fredag 20 september 2024.  Anmälan är bindande.

Skanna QR för att anmäla dig

Ladda ner broschyren >>