Almas historia

Sånga Säby folkhögskola – från vision till verklighet

Under 1970-talet ökade folkbildningsverksamheten inom Studieförbundet Vuxenskolan (SV) och med det följde större behov av utbildning av ledare, funktionärer och förtroendevalda. Detta behov av utbildning hade tidigare ordnats via kortkursverksamhet på olika folkhögskolor i landet.

Då startade en diskussion om att SV borde ha en egen folkhögskola där man tydligare kunde profilera en verksamhet utifrån SVs och grundorganisationernas ideologi och folkbildningssyn. Man såg framför sig möjligheten att skapa ett centrum för idé och tankeutveckling för SV och dess organisationer. Diskussionen mynnade 1977 ut i ett principbeslut att starta en egen folkhögskola. En möjlighet var då att överta någon befintlig skola alternativt att starta en ny. Det senare alternativet förutsatte då att man kunde förvärva lokaler där verksamheten kunde bedrivas.

Inom SV och i grundorganisationerna fanns många både förtroendevalda och anställda som genomgått den ”långa föreningskursen” på Sånga Säby, LRFs kurs- och föreningsgård på Ekerö. Föreningskursen hade ett mycket gott rykte och tidigare deltagare bar med sig många positiva erfarenheter från den. Då föddes tanken att tillsammans med LRF starta en folkhögskola förlagd till Sånga Säby.  Idén vann snabbt ett gillande och överläggningar startade mellan berörda parter.

Målsättningen var att SV och LRF inom ramen för ett samverkansavtal skulle ansöka om statsbidrag för en folkhögskola på Sånga-Säby med inriktning på folkbildning och facklig/kooperativ verksamhet. En grundförutsättning var att skolan skulle erhålla statsbidrag inom ramen för folkhögskoleanslaget. Den förutsättningen kom på plats den 21 mars 1979 då riksdagens utbildningsutskott beviljade statsbidrag för den nya folkhögskolan.

Efter beslut i SVs och LRFs förbundsstyrelser startade folkhögskolan på Sånga-Säby sin verksamhet höstterminen 1980. Till den första grundkursen antogs 24 elever varav drygt hälften rekryterats av SV.

1995 beslutade styrelsen för folkhögskolan att flytta från Sånga Säby till Stockholms innerstad och i samband med detta bytte skolan namn till Alma Folkhögskola. Folkhögskolan finns idag både i Liljeholmen och Haninge.

Alma betyder Gro och det gröna bladet i logotypen kom till till för att förstärka skolans kopplingar till den gröna näringen och till ursprung och värderingar.