Almaprogrammet

Alma-programmet

Almaprogrammet vänder sig till människor som av olika skäl står långt ifrån arbetsmarknaden och har ekonomiskt bistånd. Orsaken kan t ex vara längre sjukskrivning, tidigare missbruk eller språksvårigheter. I Almaprogrammet byggs deltagaren upp och blir redo för arbete igen.

Almaprogrammets innehåll

Alma-programmet består – förutom introduktionen – av 2 steg: Bygga-upp och Jobbredo. Utifrån individuella behov skrivs deltagare in för att delta i den ena eller båda faserna.

  • Det första steget är Bygga-upp (oftast 3 månader). Här ligger fokus på att stärka deltagarens självkänsla/självförtroende. Han eller hon kommer in i ett socialt sammanhang och den som inte redan har det, får grundläggande datakunskaper. Deltagare som behöver det, får också möjlighet att förbättra sina språkkunskaper. Individuella samtal med handledarenen ingår som en viktig del.
  • Det andra steget är Jobbredo (max 3 månader). Bygga-upp följs naturligt av Jobbredo, men deltagare kan också skrivas in direkt i Jobbredo-fasen. Här får deltagaren skriva CV och träna på intervju, får stöd i jobbsökande och matchas mot praktik-/arbetsträningsplats (om inte målet är studier). Deltagare som behöver det, får grundläggande datakunskaper eller kan uppdatera befintliga. Individuella samtal med handledaren är ett viktigt inslag även i den här fasen.

När deltagaren är redo, matchas han/hon mot arbetstränings-/praktikplats. Handledaren stöttar aktivt även ute på arbetsplatsen.

Teamet som samarbetar kring deltagaren består av handledaren, aktivitetsledare, kurator och arbetsgivaransvarig.

Handledaren rapporterar månatligen till deltagarens handläggare, och uppföljningsmöten hålls regelbundet.

När deltagaren har avslutat Alma-programmet, upprättar handledaren en slutrapport till hans/hennes handläggare. Av den framgår vilka aktiviteter som prövats och hur de utföll, uppnådda delmål och information inför deltagarens nästa steg.
Läs mer här     (processen, Esf-projektet UMA ligger till grund)

Såhär går det till:
Ring eller mejla, så bokar vi tid för ett gemensamt möte med klienten. Vid mötet får klienten information om Alma-programmet, och vi kan gemensamt bilda oss en uppfattning om det är rätt insats för honom eller henne. Är det rätt insats, skriver vi ett avtal där tidsram och syfte med insatsen framgår, och bokar tid för deltagarens start i Alma-programmet.

Vill du veta mer – eller boka tid för ett studiebesök?

För mer information kontakta:
Cecilia Bryggman
072-158 41 26
cecilia.bryggman.alma@folkbildning.net